Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е нараснал с 15,5 на сто през третото тримесечие благодарение на възобновяването на икономическата активност, но темпът е отслабнал през септември, което предполага труден край на годината поради новите ограничителни мерки, предаде Франс прес.

Активността се е възобновила през лятото след историческия спад на БВП с 19,8 на сто през второто тримесечие, когато бяха въведени първите ограничения против пандемията, сочат данни на Националната статистическа служба (ONS).

Въпреки този подем обаче БВП остава с 9,7 на сто под равнището си от края на 2019 година, преди здравната криза.

През третото тримесечие икономиката се е възползвала едновременно от силно покачване на потребителските разходи и на инвестициите на компаниите, които бяха замразени през голяма част от пролетта.

Септември обаче проявява признаци на отслабване на растежа, който е бил едва 1,1 на сто на месечна основа.

През този месец бяха въведени ограничения в много райони на Великобритания, най-вече в Централна и Северна Англия, заради началото на втората вълна от Ковид-19.

Мерките бяха засилени през октомври, след което последва ново ограничаване на активността през ноември за един месец в Англия.

Поради това икономистите очакват икономическото възстановяване да спре през четвъртото тримесечие и възможен нов спад на БВП.

Великобритания е страната с най-много смъртни случаи в Европа, с над 50 000 починали от пандемията.

"Данните за растежа сочат, че нашата икономика е възобновила растежа през лятото, но е започнала да се забавя в началото на есента", призна министърът на финансите Риши Сунак в комюнике. Според него обаче има причини за предпазлив оптимизъм в здравно отношение, най-вече благодарение на обещаващите новини за тестовете и за ваксините.

Заради новите ограничителни мерки Сунак удължи до март схемата за частична безработица, целяща да подкрепи компаниите и заетостта.

Британската централна банка наскоро засили програмата си за изкупуване на активи, за да се стимулира икономиката. Институцията прогнозира по-тежка рецесия през 2020 година, със спад на БВП от 11 на сто, след което очаква подем от 7,25 на сто през 2021 година.

Прогнозите бяха публикувани преди съобщението за окуражаващите разултати от тестването на ваксината, разработена от Пфайзър (Pfizer) и Бионтек (BioNTech).