Британската икономика се е свила с рекордните 20,4 на сто през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение с първото.

Икономиката на Обединеното кралство претърпя най-големия си спад в периода между април и юни, тъй като мерките за блокиране на коронавируса тласнаха страната официално в рецесия - за пръв път от 11 години, отбеляза Би Би Си (BBC).

Данните показват, че шестата по големина икономика в света се свива за второ поредно тримесечие.

Това е най-значителният спад на голяма икономика, отчетен досега, изтъква Ройтерс.

Националната статистическа служба заяви, че икономиката е отскочила през юни, когато правителствените ограничения за придвижване започнаха да намаляват. Съживяването през този месец е донесло ръст на брутния вътрешен продукт с 8,7% спрямо май.

Брутен вътрепен продукт, тримесечие за тримесечие

Графика: Британската статистическа служба/ONS

Най-пострадал остава туристическият сектор - настаняването на гости и развлекателната индустрия.

"Икономиката започна да се възстановява през юни с отварянето на магазините, фабриките, които започват да увеличават производството, съживява се и жилищното строителство", заяви Джонатан Атхоу, заместник национален статистик по икономическа статистика.

Магазини за дрехи, книжарници и други търговци на дребно отвориха вратите си в Англия на 15 юни.

Въпреки юнското пробуждане секретарят по финансите на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че икономическият спад ще доведе до допълнителна загуба на работни места през следващите месеци. "Стотици хиляди хора вече са загубили работата си, а за съжаление през следващите месеци това ще се случи с много повече", цитира го BBC.

"Но въпреки че предстои да се направят трудни избори, ние ще преминем през това и мога да уверя хората, че никой няма да остане без надежда или възможност", каза Сунак.