Броят на работещите хора във Великобритания е намалял с 220 000 през трите месеца до юни, което е най-големият брой от 2009 година, на фона на кризата с коронавируса, ударила изключително силно самонаетите, съобщи британската статистическа служба, цитирана от Ройтерс и БТА.

Броят на самонаетите е намалял рекордно начело с по-възрастните работници, докато броят на наетите служители е нараснал.

Очаква се закриването на работни места да нарасне, тъй като Великобритания ще спре схемата си за запазване на служители. Предвидено е тя да приключи в края на октомври.

По думите на британския финансов министър Риши Сунак данните показват, че правителствените програми работят, но загубата на работни места е неизбежна.

Винаги съм бил ясен, че не можем да запазим всяко работно място, но чрез нашия "План за работни места" имаме ясен план за защита, подкрепа и създаване на работа, за да гарантираме, че никой не е останал без надежда, посочи той в изявление.

Равнището на безработица неочаквано се задържа 3,9 процента, но това отразява увеличаването на хората, които са се отказали да търсят работа и така не са смятани за безработни, отбелязва статистическата служба.

Освен това около 300 000 души са посочили през юни, че работят, макар че не са работили и не са получавали заплата, което също е помогнало равнището на безработица да остане ниско.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха безработицата да се повиши до 4,2 процента.

Миналата седмица централната банка прогнозира безработицата да достигне 7,5 процента в края на годината.