Британският финансов министър Риши Сунак наля вчера още 30 милиарда лири в британската икономика, пише британският в. "Таймс". Спасителният за работните места пакет, който включва данъчни облекчения, облекчения за потребителите и субсидии за заплати, означава, че средствата, които финансовият министър планира да похарчи за справяне с непосредствените последици от кризата с коронавируса, могат да достигнат 188,7 милиарда лири, отбелязва "Таймс", цитиран от БТА.

Риши Сунак е такъв обаятелен млад човек (наричат го идеалния зет), че иска да изведе на вечеря цялата нация, пише в. "Индипендънт". Добре де, алкохолните напитки не са включени в сметката и има таван от десет лири на човек, но ДДС е значително намален и в крайна сметка финансовият министър е въздържател, пише "Индипендънт" във връзка с обявеното от Сунак намаление на ДДС за хранителните стоки и неалкохолните напитки.

Неминуемата опасност от масова безработица във Великобритания след Ковид и Брекзит очевидно е нещо, което тревожи финансовия министър. Той заяви в своята безобидно наименувана Лятна икономическа актуализация (която всъщност е трети извънреден минибюджет), че отговорът на кризата с Ковид-19 ще "ни дефинира". Сунак предупреди британските депутати, че сегашният пакет от 30 милиарда лири за обществени разходи, субсидиране на работни места и данъчни облекчения няма да е последният и че през идните месеци ще има още подобни намеси на финансовия министър.

"Риши Сунак знае, че неговата мисия е да направи Великобритания независима от постоянния Ковид социализъм", пише журналистът Алистър Хийт за в. "Дейли телеграф". Пандемиите, войните и националните катастрофи създават особени предизвикателства за свободния пазар. Те създават нуждата от огромна доза централизирана правителствена интервенция в икономиката.

Още по-сериозният проблем обаче е, че централното планиране и харченето на много средства в социалната сфера са изключително пристрастяващи. Финансовият министър Риши Сунак разбира това. Той бе принуден да похарчи огромни средства в първата фаза на кризата с коронавируса. От вчерашната му реч обаче става ясно, че той желае да начертае консервативна, базирана на свободния пазар пътна карта за излизане от карантината, като нейният фокус ще бъде върху създаването на работни места в едни изключително сложни обстоятелства, обобщава авторът.