Бразилската агенция за търговия и инвестиции (Apex) подписа споразумение с Арабско-бразилската търговска камара, насочено към увеличаване на износа на хранителни продукти за мюсюлмански страни, се казва в съобщение, цитирано от Ройтерс.

Планът е да се насърчи продажбата на храни с по-висока стойност, надграждайки силните връзки между Бразилия и ислямските държави, изградени през годините за търговия с непреработени селскостопански продукти.

Бразилия е вторият в света доставчик на храни и напитки за мюсюлманския свят, след Индия, но продава основно сурови стоки, включително захар, соя, пилешко и царевица, се казва още в изявлението.

Споразумението предвижда съвместна инвестиция от около 15 милиона реала (2,84 милиона долара) за 30 месеца за диверсификация на износа. Инициативата включва субсидии за бразилски хранителни компании, които се интересуват от кандидатстване за така нареченото халал сертифициране на техните продукти.

Получаването на халал сертификат означава, че продуктът ще бъде подходящ за консумация в мюсюлманските общества, където храната е разрешена, само ако е приготвена според определени диетични изисквания.

Тамер Мансур, генералният секретар на камарата, съобщава в изявлението, че целта е да се даде възможност на 500 потенциални бразилски износители на храни и напитки да участват в световната търговия с халал храни.

Пазарът на халал включва 1,9 милиарда потребители и струва 1,267 трилиона долара годишно, според изявлението, което цитира доклада за състоянието на глобалната ислямска икономика за 2022 г.

В допълнение към разширяването на търговията с 22-те страни от Арабската лига, споразумението ще се стреми да увеличи бразилския износ за Малайзия и Индонезия. То също така ще се стреми към повече халал сертифицирани продажби на храни на нации с мюсюлманско малцинство като Франция, Германия и Обединеното кралство.

През 2021 г. Бразилия е изнесла храни и напитки за 16,5 милиарда долара в 57-те страни от Организацията за ислямско сътрудничество, се казва в изявлението. Това представлява 7,2 процента от общия внос на блока.