Предложението на Националния борд по туризъм всеки ваксиниран българин да получава ваучер на стойност 50 лева за почивка у нас или при посещение на заведение е страхотно. Това каза пред БНР Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество, бивш заместник-министър на туризма.

"Подобен тип нестандартни идеи е много по-възможно да мотивират хората, отколкото постоянната, на моменти плашещата кампания, която много често беше провеждана. Те ще дадат глътка въздух на бранша, защото нека да не забравяме, че туризмът има икономически мултипликатор 4,2. Това означава, че всеки лев, всяко евро, пряко похарчено в сферата на туризма, генерира още 4,2 лева в съпътстващите индустрии, а туризмът е пряко свързан и осигурява ресурс за реализация на поне още 12 съпътстващи индустрии. Всичко това ще увеличи потреблението, ще даде глътка въздух на индустрията", обясни още той.

Според него в условията на пандемия и криза държавата е тази, която помага и която осигурява необходимия финансов ресурс на всяка една индустрия.

"В случая имаме една индустрия, която е структуроопределяща за България, тя е между трите най-добре работещи допреди кризата индустрии в България, криза, която донякъде беше предизвикана и от действия на администрацията и от близо 14 % от брутния вътрешен продукт в момента туризмът е на 8 и продължава да спада надолу. Така че ролята на държавата аз в това я виждам. За съжаление, не виждам активна роля от страна на министъра и на министерството", добави Ботев.

Той коментира още, че индустрията продължава да оцелява въпреки Министерството на туризма, а не с неговата помощ.

"За мен е парадоксално, защото госпожа Стела Балтова за втори път е зад това бюро на министър на туризма, тя дойде и аз имам чувството, че ако е била назначена, защото някой е харесал много първия ѝ мандат, очевидно е имало някаква грешка. Другият вариант е да приемем, че тя е изпратена на поправителен, защото първия път не се е справила. Абсурдно е липсата на реакция. Абсурдно е толкова време, след като тя заема тази позиция, да не обсъжда с бранша, с индустрията, с най-големите представители на тази индустрия какви трябва да бъдат мерките, които да се предложат по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост, свързани с туризма", завърши Ботев.