Шефовете на най-големите британски компании ще са направили повече пари за 2024 г. до обяд в четвъртък, 4 януари, отколкото средният работник през цялата година, съобщи Би Би Си (BBC) на базата на изготвено проучване.

До 13:00 часа местно време (15:00 часа българско) заплащането на ръководителите на FTSE 100 (Индексът Financial Times Stock Exchange 100) ще надхвърли средната годишна заплата от £34 963 (€40 528 по курса от 10:00 часа б.вр. в четвъртък, 4 януари, при който £1 се разменя за €1,16 - б.р.) за работещите на пълен работен ден, казва в проучването си британският мозъчен тръст High Pay Center.

Индексът FTSE 100 (или "Footsie") включва акциите на 100-те компании с най-висока пазарна капитализация, листвани на Лондонската фондова борса.

Включвайки пенсиите, средното възнаграждение на топ шефовете възлиза на £3,81 млн. годишно, според изследователите.

Това се равнява на £1170 на час - 109 пъти над получаваното от средния работник на пълен работен ден, отбелязва Би Би Си.

Топ юристите в Лондонското сити ще трябва да изчакат до началото на следващата седмица, за да надминат средната годишна заплата на работника.

Ръководителите на компании, регистрирани в по-големия индекс - FTSE 350, получават средно заплащане от £1,32 млн., така че те ще трябва да работят до 10 януари, за да може заплащането им да изпревари годишното заплащане на средния британски работник, според High Pay Centre.

Водещи банкери изпреварват средната работна заплата на 17 януари.

Би Би Си уточнява, че изчисленията са базирани на заплатите, публикувани в годишните отчети на компаниите.

Конгресът на профсъюзите (TUC - Trades Union Congress), който представлява 48 профсъюза, заяви, че резултатите от проучването са знак, че Обединеното кралство е изправено пред "неприлични нива на неравенство в заплащането".

Бизнес конфедерацията CBI (Confederation of British Industry), в която членуват някои от включените в индексите компании, отказа коментар, отбелязва Би Би Си.

Директорът на High Pay Center Люк Хилдиард каза, че цифрите поставят под въпрос твърденията, че най-добре печелещите във Великобритания не са били достатъчно добре платени.

"Когато политиците се вслушват в тези заблуждавщи възгледи, не е изненадващо, че в крайна сметка имаме огромно неравенство и стагнация на жизнения стандарт за по-голямата част от населението", каза той.

През 2023 г. водещи фигури във финансите и бизнеса призоваха за по-високи заплати на главните изпълнителни директори в Обединеното кралство. Те посочиха като аргумент по-високи компенсации в страни като САЩ, където средното заплащане на шефовете на (индекса) S&P 500 е било над 14 милиона долара (11,06 милиона британски лири) през 2022 г.

Ръководителят на Лондонската фондова борса, която беше пренебрегната от някои британски фирми, избрали да се листват в САЩ, също твърди, че ниските нива на заплащане на главния изпълнителен директор създават риск за икономиката на Обединеното кралство.

Изчисленията на High Pay Center предполагат, че главните изпълнителни директори работят по 62,5 часа седмично, въз основа на проучване от САЩ - на Harvard Business School. Това се равнява на 12,5 часа на ден, без да се включват уикендите и официалните празници в Англия и Уелс, и по този начин мозъчният тръст изчислява почасовото заплащане от £1171.