Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след края на днешното онлайн правителствено заседание да разясни в комисията по енергетика на Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", съобщи пресслужбата на кабинета.

"Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо - само държавната ТЕЦ Марица "Изток 2", е заявил премиерът Борисов в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

В края на миналата седмица управляващите обявиха, че ще отнемат със закон възможността на ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган да печели търгове за гарантиране на студения резерв.

Междувременно комисията по регионално развитие и благоустройство в парламента прие промените в Закона за енергетиката, които променят финансирането на ТЕЦ-овете от "Студения резерв".

Законът трябва да мине и през Комисията по енергетика, така, след като промените в закона бъдат гласувани в пленарна зала, министърът на енергетиката ще има правото да отпуска този резерв към държавната централа.

Студеният резерв ще бъде предоставян въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ и то само при необходимост на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в пленарна зала.

Петкова информира народните представители за решението на Министерски съвет и законодателните промени, които предстоят.

В момента водим преговори с ЕК за въвеждане на механизъм за капацитет, който изисква изпълнението на няколко основни неща, едно от които е премахването на студения резерв. В тази връзка в този преходен период студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на ЕСО и само при необходимост и то на държавната топлоелектрическа централа за този период от време. По този начин се гарантира електроенергийната сигурност на страната. Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" знаете, че е централата с най-голяма разполагаема мощност, това ще бъдат предложенията, които ще бъдат направени, посочи министър Петкова.