Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че оценката на Standard&Poor's за България е отговор на атаките срещу правителство.

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга е положителна.

Премиерът напомни, че и други кредитни агенции повишиха рейтинга на България.

"С по-добър рейтинг сме от всички на Балканите, плюс по-разширеното понятие Русия, Унгария, Гърция, Турция. Както телевизиите имат кредитен рейтинг, така, както партиите имат кредитен рейтинг, така и държавите имат кредитен рейтинг. Нямаше да си правя труда да разяснявам този материал, но той отговоря на много атаки към нас. Във всички случаи съм склонен да вярвам на най-добрите специалисти в света, отколкото да слушам артисти, пилоти, певци да се изказват по теми, по които даже в училище не са ги учили", коментира той.

"Първо, устойчиво икономическо развитие без макроикономически дисбаланс. Това не е ли мечтата на всеки един политик, в своята програма да напише и да постигне. Не го казвам аз. Тези, които говориха, че икономиката, инвестициите, оставям го на тяхната съвест да тежи защо са заблуждавали хората", каза още премиерът.