Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (S&P) повиши кредитния рейтинг на България до равнище BBB, като се позова на добрите фискални резултати и вероятността от напредък по пътя към приемане на еврото, предаде агенция Блумбърг.

Българският кредитен рейтинг беше повишен от BBB- на BBB, с което нашата страна се озова на едно равнище с Унгария и Индонезия. С това и трите големи агенции за кредитни оценки дават на България сходни оценки.

"Очакваме българската икономика да расте стабилно и да постигне силни фискални резултати", заяви S&P вчера, като даде на страната позитивна прогноза. Според агенцията София е изпълнила своите задължения според плана за действие за членство в ERM II и Банковия съюз. Българското правителство е запазило националните финанси стабилни, докато се опитва да се присъедини към европейския валутен механизъм и банковия съюз на ЕС до април 2020 година.

Икономическият растеж е надхвърлил 3 на сто в продължение на три поредни години. Същият резултат се очаква да бъде отбелязан през 2019 и 2020 година. S&P очаква ръст на икономиката от 3,6 на сто за тази година, малко по-високо от предишната прогноза. Разликата се дължи на силното потребление, дължащо се на повишаване на броя на работещите и на работните заплати.

Повишеният кредитен рейтинг на България е поредната добра експертна оценка за политиките, които провеждаме в сферите на икономиката и финансите. Това написа министър-председателят Бойко Борисов на своята Фейсбук страница във връзка с повишения рейтинг на страната от международната рейтингова агенция S&P Global Ratings.