С премиера на Камбоджа се договорихме да се разработи бързо споразумение за защита на инвестициите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на съвместно изявление с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен.

"Трябва да възстановим прагматичните отношения от миналото. Камбоджа възстановява посолството си в София. Надявам се, че ще можем и ние да възстановим нашето посолство там, но трябва да имаме резултати. Договорихме се да се разработи за бързо споразумение за защита на инвестициите, за да може и нашите инвеститори, които ще отидат в Камбоджа, и търговията, която правим, да е защитена и двете правителства да бъдат гарант. Работна междуправителствена икономическа комисия - второто, за което се договорихме. Над 100 човека са завършили в България, има част от делегацията, които говорят български. Голямата част от тях са на висши държавни постове. Ще поемем стипендиите на 10 студенти, защото това е важна традиция. Надявам се бързо да възстановим отношенията си, те трябва да минат през нови прагматични отношения: икономически, търговски, туристически със защита на бизнеса и с развитие в особено високотехнологичните зони. Ние и сега във военната промишленост ремонтираме техни танкове, даваме оръжия на добри цени. Мисля, че и в тази сфера можем да продължим да работим добре. Важни са сферите и на туризма и културата, Камбоджа е много интересна страна", добави още министър-председателят.

Визитата на министър-председателя на Камбоджа Хун Сен у нас е първата по рода си за последните близо 40 години. Тя е част от неговата обиколка в Европа, включваща също Чехия и Унгария. Хун Сен е посещавал България през 1981 г. в качеството му на заместник министър-председател и министър на външните работи на Народна република Кампучия (преименувана на Камбоджа от 1989 г.).

"С премиера Бойко Борисов говорихме за възможности за подобряване на икономическите отношения, търговия, инвестиции, както и за сътрудничество в образователния сектор", каза от своя страна премиерът на Кралство Камбоджа Хун Сен.

Той изрази благодарността си към правителството на България за топлото посрещане. "За пети път съм в България. Предният път беше през началото 80-те години. От тогава насам двете държави претърпяха редица промени и трансформации, по отношение на вътрешната политика също, но като стари приятели винаги правим опити са се срещаме. Връзката ни е почти на 60 години. Камбоджа никога няма да забрави какво България е сторила за нея и изразява огромната си благодарност за помощта й във времена, които за нашата държава бяха трудни вследствие геноцида на червените кхмери", посочи Сен.

Той добави, че двете ни страни могат да разговарят приятелски и съвсем искрено за двустранните ни отношения.

"Посещението ми тук ще даде по-добри резултати, ще постигнем дори повече, това е една пътна карта, която ако следваме, ще подобрим и разширим двустранните отношения. Искаме да благодарим за цялата подкрепа на България за Камбоджа в миналото и искаме да се присъединим към мъката на тези 3 семейства в България, които загубиха свои братя и бащи в битките в Камбоджа в началото на 90-те години", допълни той. Сен посочи, че с премиера Бойко Борисов са обсъдили възможността за усилване на двустранните отношения в образованието. "В периода 1980- 1989 почти 200 камбоджански студенти са учили в България. Искаме да отправим молба към премиера да способства и насърчи разширяването и подновяването на програмата за студентски обмен между България и Камбоджа, а той отговори много положително на тази наша молба. Проведохме дискусии и за създаването на механизъм за насърчаване на отношенията между двете държави. Подписахме споразумения и в бъдеще министрите ще работят заедно и в тясно сътрудничество, за да можем да осъществим това, за което се договорихме, за да постигнем добри резултати и намерим нови области за сътрудничество. Обсъдихме редица аспекти, касаещи отношенията между АСЕАН и ЕС и ние, в Камбоджа, ще бъдем домакин на срещата Азия-Европа през есента на 2020 година и искам да поканя вас, г-н премиер, да вземете участие в тази среща и в удобно за вас време, в което да осъществите визита в Камбоджа", каза още камбоджанският премиер.