Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб "Балкан" в община Ветрино, област Варна.

Видео от проверката на обекта беше качено на страницата му във Фейсбук. Заедно с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"България остава незаобиколим фактор в доставките на газа в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България", заяви Борисов.

Той подчерта, че с модерните компресорни станции газ може да се транзитира във всички посоки.

"Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект "Балкански поток". Компресорната станция "Нова Провадия" е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на "Балкански поток", интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен - ние вече сме 100% енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа - постигахме пълна диверсификация на газовите доставки", изтъкна министър-председателят.

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

След това Бойко Борисов инспектира подстанция и електроповод в Североизточна България, който свързва България с Гърция и Румъния. Инвестицията в електропреносната ни мрежа е над 220 милиона лева, съобщи той.

"Тези електропроводи ни дават 100 процента диверсификация на доставките на електроенергия. Това се прави по инициативата "Три морета" за енергийна независимост", допълни премиерът.

Той благодари и на работниците, които в пандемията и през зимата работят и са предали обекта три месеца предсрочно.

"Като си направим Седми и Осми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще останем лидери и в производството на енергия", допълни Борисов.

Той изтъкна, че електропроводът между подстанция "Марица изток" и подстанция "Бургас" е с дължина 150 км и бе пуснат 3 месеца предсрочно. Надграждаме електропреносната ни система и я свързваме с цяла Европа, с което пък се гарантира нашата енергийна сигурност.

"Със завършването на проекта се отговаря и на нуждите на българските работодатели, тъй като за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от огромна полза. Увеличаването на трансграничния капацитет пряко влияе и върху обединенията на електроенергийните пазари в региона и присъединяването на България към общия европейски енергиен пазар", подчерта Борисов. 

По-късно премиерът инспектира и строителството на над 16 км от АМ "Хемус" в участъка между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово". 

Снимка: Министерски съвет

Той се обърна към зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който също го придружаваше, с думите:

"Хайде, Нанков, да видим и ти какво си направил, само те возя да гледаш хората как работят!".

"Участъкът е готов, остава само да се сложи последният слой асфалт и да се довършат археологическите разкопки в района", докладва Нанков.

Отсечката се очаква да бъде готова за летния туристически сезон. Извършват се дейности по големите мостови съоръжения - монтират се главни греди, армировъчни работи и бетонови работи по пътните плочи. Изграждат се отводнителните съоръжения. В ход е и изпълнението на ограничителни системи. Когато позволяват метеорологичните метеорологични условия, участъкът се асфалтира, уточни по-късно във Фейсбук Борисов.

"Изграждането на АМ "Хемус" е необратимо. Средствата са осигурени и строителството върви на високи обороти, въпреки пандемията. Скоро в Северна България ще се пътува по-бързо и по-приятно, както сме обещали. Започнали сме и процедурата по изграждане на 75 км от магистралата Русе - Велико Търново", подчерта той.

Накрая премиерът инспектира и разширяването на подстанция "Търговище Запад" на Електроенергийния системен оператор, което е на стойност 3 милиона лева. Съоръжението ще захранва и три завода в района на града, които планират да увеличат производството си. Това ще доведе до по-голяма сигурност на електроснабдяването в предприятията, изтъкна той.

Снимка: Министерски съвет

"Изпълняваме ангажиментите си към инвеститорите в България и им създаваме максимално добри условия, за да разширяват производствата си. Изграждаме довеждаща пътна инфраструктура, гарантираме сигурност на електро- и газоснабдяването", добави Борисов. 

Подстанцията захранва с електроенергия директно от преносната мрежа три завода - "Шишеджам Аутомотив България" ЕАД, "Пашабахче България" ЕАД и "Тракия Глас" ЕАД.

Ръководството на "Шишеджам" е изказало благодарност към премиера Борисов и правителството за оказаната подкрепа, подпомагаща дейността на предприятието, съобщиха от Министерски съвет.

"Това е най-големият завод за стъкла за автомобилната промишленост, поредният голям инвеститор, разкрил над 3000 работни места, при който социално-икономическата мярка 60/40 работи изключително добре и тя ще продължи да се прилага у нас до май", отбеляза премиерът.

Той подчерта, че в близост се намира и изграденото ново газопроводно отклонение, чрез което се увеличава капацитетът за пренос на съществуващото газопроводно отклонение "Търговище". Дължината на новия газопровод, който е от изключително значение за бизнеса в областта, е 17,6 км, а направената в него инвестиция от "Булгартрансгаз" възлиза на над 10 млн. лв., уточниха от кабинета.