България е с едно от най-енергоемките и въглеродно интензивни производства, отбеляза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на форум и посочи, че фактор за това са и мините, като близо 40 на сто от енергията, която произвеждаме, е от въглищни централи.

Ситуацията се променя не само, защото сме поели конкретни ангажименти - бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси, заяви министърът по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news. 

Днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави, а Богдан Богданов се включи в сесията "Устойчивият преход като конкурентно предимство в страните от ЦИЕ - голямата картина".

Министър Богданов изтъкна, че по време на работата му като изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) през последната година и половина е станало известно, че 100% от приоритетните инвеститори са имали нужда от алтернативни източници на енергия. Според министъра производствените мощности, които сега има страната, е много вероятно през следващите години, а дори и преди 2038 г., да не бъдат конкурентни.

Компаниите си поставят много амбициозни цели и държавата трябва да подготви законодателната рамка, за да могат те да постигнат целите си, но трябва и да се използват всички възможни ресурси за осигуряване на плавен преход към нови енергийни ресурси, и да се подсигури конкурентоспособността на бизнеса, каза министърът.

В момента България разполага с различни ресурси, но някои от тях са сериозно забавени, каза Богданов. Той посочи необходимостта от наваксване по Плана за справедлив преход и изтъкна, че ако да края на тази година страната ни не разработи териториалните планове за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник, ще загуби над 860 млн. евро - средства, насочени за създаване на подходяща инфраструктура, за да може бизнесът и държавата да постигат целите си за декарбонизация. Министърът посочи също, че към момента Фондът за солидарност не функционира правилно. Европа се забави с реакцията си и ние трябва да положим всички усилия да наваксаме, и България да заеме своето място в структурирането на такъв фонд, каза Богданов.

Според министъра трябва да се помисли и за ресурсите по Плана за възстановяване и устойчивост. Той напомни, че 5,7 млрд. лева са отделени по линия на декарбонизация, кръгова и нисковъглеродна икономика. България се забави значително и този процес трябва да се рестартира, и ние трябва да наваксаме, за да не загубим регионалното си предимство като нетен износител на електроенергия, каза Богданов. Министърът изтъкна и необходимостта страната ни да започне да инвестира и в балансови мощности, което е заложено и по Плана, защото с нарастването на капацитетите на нови зелени мощности ще има необходимост от баланс. По думите на Богданов това е била и една от причините от БАИ да инициират включването на България в Европейския алианс за батерии.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.