На този етап зеленият преход в България се характеризира с едно - тотална анархия, няма никакъв план. Ние не знаем, нито сме планирали бъдеще, защото стратегия и планиране са две взаимносвързани неща, но България не е планирала след 5-10-15 години каква част от своята енергия иска да получава от ядрени централи. Не знаем колко искаме да получаваме от ТЕЦ и ВЕЦ.

Това каза председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд България" АД Асен Христов по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави, а Асен Христов се включи в сесията "Устойчивият преход като конкурентно предимство в страните от ЦИЕ - голямата картина".

По думите на Христов в момента има заявка за изграждането на 40 ГВт фотоволтаични мощности, а преносната система има капацитет за 10 ГВт, което ще я блокира. Затова няма как всички заявени мощности да се реализират.

Асен Христов смята, че България разполага с два диаманта в енергетиката - ядрената енергия и тази, която се произвежда в помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ). Той посочи, че по производство на ядрена енергия страната ни е първа на Балканския полуостров и каза още, че атомната ни централа, в която работят специалисти, "се убива съзнателно".

"Ако продължаваме така, след 10 години си планирайте нула процента ядрена енергия и ще си загубим всички специалисти. Ако до 12 месеца България няма ясно създаден орган, който да се заеме с това как да направим нови ядрени реактори, няма да стане", каза той.

България има най-голямата батерийна централа на Балканския полуостров, произвеждаща 864 мегавата, което са два малки блока на АЕЦ, а тя не работи, каза Христов, имайки предвид ПАВЕЦ "Чаира". Нормално е да планираме като държава в кой период на деня какво ползваме, каза още той.

"Енергетиката ни, колкото и да се хвалим, отива към дъното, ако не вземем мерки", заяви Христов по отношение на състоянието на енергийния сектор у нас. Той предложи да бъде създаден енергиен борд или съвет, който да направи всички необходими проучвания и да се изработи стратегия, която да бъде приета от Народното събрание като закон и всяко следващо правителство да е длъжно да я изпълнява. Според него има опасност след 10 години "да се зарием в боклуци" от фотоволтаици и да започнем да внасяме енергия от Гърция. Причината е, че банките имат възможност след 10 години да си върнат парите, които са инвестирали в съоръженията, но в един момента енергията от тях да стане толкова евтина, че инвестицията да не може да се връща и да се наложи да внасяме енергия отвън. "И КЕВР е на "куц крак" заради ситуацията, в която се намираме", добави той.

Фокусът на днешното събитие е поставен върху енергетиката и нейната ключова роля в прехода. Участниците обсъждат важни теми като енергийната независимост на Балканите, енергийната свързаност, възможностите на системите за съхранение на енергия, възобновяемата енергия и бъдещето на базовите централи. По-късно се очаква да бъде проведена и кръгла маса за визията и енергийната стратегия на България.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.