Airbus обяви вчера рекордна сделка за 500 самолета с индийската авиокомпания IndiGo в понеделник - първия ден от Парижкото авиошоу в Бурже. Сделката за милиарди долари е най-голямата досега по брой самолети, съобщи Ройтерс (Reuters), като засенчи уговорката на Air India да купи 470 самолета Airbus и Boeing по-рано тази година.

Най-голямото авиошоу в света, това в Бурже се провежда за първи път от четири години, след като изданието на шоуто през 2021 г. стана жертва на пандемията.

Френският президент Еманюел Макрон долетя с хеликоптер до препълнения с техника и посетители аерокосмически базар и наблюдава летателна демонстрация на най-новата реактивна разработка на Airbus - A321XLR, и на френския изтребител Рафал (Rafale).

Ръководители от индустрията споделиха, че около 2000 поръчки за реактивни самолети са готови за изпълнение в световен мащаб на възраждащия се пазар на търговски самолети при опит на авиокомпаниите да запълнят празнотата, оставена от резкия спад в активността по време на кризата от COVID.

Сделката на IndiGo подчертава нарастващото значение на Индия, най-бързо развиващия се авиационен пазар в света, обслужващ най-голямото население, за производителите на самолети.

"Това е само началото, има още перспективи. С растежа на Индия и на растежа на нейния авиационен пазар... това е подходящият момент за нас да направим тази поръчка", каза главният изпълнителен директор на IndiGo Пиетер Елбер.

За друг ключов пазар - саудитския, Airbus заяви, че бюджетната авиокомпания flynas е потвърдила поръчката за 30 от тяснофюзелажните самолети от семейството A320neo, потвърждавайки съобщение на Bloomberg.

Авиошоуто се провежда под сянката на конфликта в Украйна, без руско присъствие в панаирните палати, за разлика от предходното изложение преди четири години.