Сметките на министерството на финансите на САЩ се изпразват бързо, докато Вашингтон чака последния момент, за да повиши тавана на разрешения държавен дълг, посочва Си Ен Ен, цитирана от БТА.

В края на миналата седмица министерството е разполагало с едва 38,8 милиарда долара, според федерални данни. Това е значително по-малко от наличните 200 милиарда долара в началото на месеца и близо до минимума от 30 милиарда долара.

В същото време 31 милиардери разполагат с повече пари от федералното правителство или Чичо Сам (както понякога този термин се използва в медиите за обрисуване на  федералното правителство, особено в контекста на данъци и финансови регулации), показват данни от индекса на "Блумбърг" на милиардерите.

Някои от тях, като например модния магнат Бернар Арно, "струват" много повече. Председателят на производителя на луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH) разполага със 193 милиарда долара в сметките си.

В своеобразната класиция следват Илон Мъск със 185 милиарда долара и основателят на "Амазон" (Amazon) Джеф Безос със 144 милиарда долара.

В списъка на милиардерите, разполагащи с повече пари от Чичо Сам, са и Майкъл Дел, легендарният инвеститор Уорън Бъфет, основателят на "Фейсбук" Марк Цукърбърг и дори милиардери с по-ниски доходи като французина Франсоа Пино и председателя на "Шанел" (Chanel) Ален Вертхаймър.