Нагласите на британския бизнес спаднаха през май до най-ниското си ниво след глобалната финансова криза през 2008 г., показват резултати от проучване на Lloyds Bank, което контрастира с други аналогични проучвания, показващи слабо подобрение след първоначалният шок в резултат на въведените в страната карантинни мерки заради коронавируса.

Lloyds Bank посочи, че месечният бизнес барометър е спаднал до -33 пункта, което съответства на историческото дъно на индекса от декември 2008 г. и отразява намаленият икономически оптимизъм и по-слабите намерения на британския бизнес да наема служители.

"Въпреки резултатите, отчасти обхванали периода през който правителството обяви първоначално облекчаване на ограниченията, условията за търговия остават трудни за повечето фирми в страната", посочи Lloyds Bank.

През миналата седмица PMI индексите на агенция IHS Markit за активността в британската промишленост и в сферата на услугите показаха забавяне на темповете на спад през май спрямо април, въпреки че икономиката на Великобритания все още на пътя на рекордно свиване (дълбока рецесия).

Отделен доклад в петък от промишленото лоби "Make UK" показа, че една четвърт от членовете му планират да съкратят персонал през следващите шест месеца, като нарастващ брой от тях очакват да отнеме повече от година, за да успее британската икономика да се възстанови от коронавирусната криза.

Британската икономика изпадна в пълна блокада и карантина на 23 март, но през настоящия месец правителството започна да насърчава бизнеса да се върне към работа, а през юни по-широк кръг от търговци на дребно ще могат отново да отворят.