Сърбия е силно зависима от въглищата, каза Борис Тадич, президент на Сърбия в периода 2004-2012 г., , организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави, а Борис Тадич се включи в сесията "Енергийна сигурност на страните от региона".

По думите на Тадич страните в региона трябва да направят сериозен енергиен преход. Все още обаче въглищата се използват твърде много в производство на електроенергия. Сърбия се нарежда на шесто място в света по зависимостта си от въглища. След развитието на технологиите това поставя страната в по-неблагоприятна ситуация.

Сърбия все още не е сред държавите, които получават газ от Азербайджан, за да може да има диверсификация на доставките на природен газ, добави Тадич. Освен това за тази цел трябва да се изгради и нужната инфраструктура. Много важни са терминалите за втечнен газ в Гърция, от които Сърбия би трябвало да се възползва, счита той.

Според Борис Тадич, ако Сърбия и Босна и Херцеговина се присъединят към Европейския съюз, това ще повлияе положително не само в енергийния сектор, но и на ключови икономически сектори. "Аз се надявам регионът да се развие в тази насока", заяви Тадич. Той обаче не е убеден, че това ще се случи скоро. Според него без ядрени електроцентрали, страната му няма бъдеще в енергетиката.

Тадич изрази мнението си, че Сърбия и България ще бъдат все по-взаимнозависими, защото скоро ще бъде завършен интерконекторът между двете държави, по който ще може да идва газ от Азербайджан и до неговата страна. Политикът обаче вижда и много предизвикателства пред двете страни, които се надява да бъдат разрешени скоро.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.