Доказаните ресурси на Азербайджан от природен газ ще стигнат за повече от 100 години. Това каза посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсеинов по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави, а Иван Иванов се включи в сесията "Енергийна сигурност на страните от региона".

Азербайджан ще увеличи доставките на природен газ за Европа, добави Хюсеинов. За да се случи това обаче, трябва да се предприемат технически мерки и подобрения, както и да има финансиране.

Освен природен газ и петрол, правителството на Азербайджан активно започна да се занимава с възможностите да се произвежда и зелена енергия, допълни посланикът на страната. За целта е подписан меморандум с ОАЕ. Освен това водещите фирми са се ангажирали да се произвеждат 25 гигавата слънчева и вятърна енергия. Намерението на Азербайджан е да изнася 4 гигавата зелена енергия на европейския пазар по един подводен кабел, който ще преминава по дъното на Черно море, заяви още Хюсейн Хюсеинов.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.