Хазартното лоби ще загуби около 500 милиона, ако бъдат приети предложените промени от вицепремиера Валери Симеонов, каза за предаването "Преди всички" на БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Думите му са по повод предложението на вицепремиера Валери Симеонов за законови промени, с които да се забрани рекламата на хазарт и да се ограничат местата за продажба на лотарийни билети. Вчера се разбра, че предложението ще бъде подкрепено и от ГЕРБ, и от БСП.

"Трябва да се направи опит да има ограничения за хазартните залагания. Хазартното лоби в парламента не смее директно да се конфронтира с лидерите на двете политически формации, а и самите лидери интуитивно виждат колко гигантски е станал проблемът, за да си позволят да избягат от темата", обясни Безлов.

Той добави, че и в двете големи парламентарни групи хазартното лоби със сигурност има влияние, но зависимостта, по мнението му, не би трябвало да е стигнала до равнище председател на БСП, заместник-председател на ГЕРБ. "Така че, чисто политически, според мен, вицепремиерът Симеонов успя да постави добре ситуацията, т.е. той избегна едно типично противопоставяне между формациите и успя да се договори за директна подкрепа", изтъкна Безлов.

Той съобщи, че пазарът на лотарийни билети се е удвоил за последните години, но е бил много голям още преди 10 години.

"Още преди десетина години, когато говорихме на тази тема, беше очевидно, че в България има свръхвисоко потребление на хазартни услуги, защото всеки виждаше как буквално излизате от вкъщи, във вашия квартал има 1-2 игрални зали, децата залагат на футболни мачове, коментира се колко е загубил, спечелил... Ако се опитаме пак да се сравняваме с другите страни, тогава бяхме около 2% от БВП и пак бяхме една от водещите страни, а сега сме 3% от БВП и сме номер 1 в Европа. 3% е огромно число за страна като България".

Безлов определи два основни проблема в закона: "Първо, от една страна, стои проблемът с хазартния туризъм. Аз мисля, че България би трябвало да се възползва от тази възможност в туризма и тя някак си го е направила относително ефективно. Този сегмент би трябвало да се развива и подкрепя от държавата. Другият голям проблем, който тези промени в закона няма да засегнат, е това свръхнаситено предлагане на хазартни услуги навсякъде в страната".