Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток" ще заработят въпреки американските санкции, предадe агенция Интерфакс.

Русия възнамерява да отговори на новите мерки, даде да се разбере той.

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за налагане на санкции на компании, полагащи тръби за газопровода "Северен поток-2". Целта на проекта е да удвои газовият капацитет на северния газопровод към Германия "Северен поток".

Германският финансов министър и вицеканцлер Олаф Шолц обаче заяви още вчера, че Берлин "решително отхвърля" американското законодателство, което налага санкции на фирми, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток-2" от Русия към Европа, предаде Ройтерс.

"Подобни санцкии са сериозна намеса във вътрешните работи на Германия и Европа и в техния суверенитет. Решително ги отхвърляме", каза Шолц.

Лавров пък съобщи още днес, че Русия е готова да включи тежката ракета "Сармат" и хиперзвуковата ракета "Авангард" в нов договор за намаляване на стратегическите оръжия СТАРТ, ако той бъде продължен.

Москва е готова и да демонстрира ракетата "Сармат" на САЩ, каза руският външен министър в ефира на държавната телевизия.

Лавров съобщи, че американският президент е изпратил кратко писмо до руския си колега Владимир Путин по въпроса за Договора за ликвидирането на ракетите със среден и по-малък обсег.

"Американският президент Доналд Тръмп изпрати кратко писмо, в което казва, че те са готови да продължат търсенето на начини за преодоляване на проблемите в нашите отношения", заяви руският външен министър.

Писмото на Тръмп било в отговор на предложението на Путин да бъде наложен мораториум върху разработването на ракети, които са забранени от договора.

През август САЩ официално напуснаха споразумението с аргумента, че Русия го нарушава и вече е разположила тип забранена ракета - обвинение, което Кремъл отрече.