Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова в четвъртък групата на Световната банка и други многонационални банки за развитие да преработят своите бизнес модели и да преминат от специфично за всяка страна финансиране към справяне с глобалните предизвикателства като промените на климата, както и за да привличат повече частен капитал, предаде Ройтерс.

В реч преди годишните срещи на Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ) следващата седмица, Йелън каза, че ще призове ръководството на Световната банка да разработи до декември "еволюционна пътна карта" за необходимите промени и да започне по-задълбочената работа по тях до пролетта на 2023 г.

"За да ускоря тази работа, моят екип ще засили ангажимента си с акционерите и ръководството на Световната банка", каза Йелън. "Светът не може да си позволи да отлага или намалява амбициите си".

Препоръките на Йелън идват само седмици, след като президентът на Световната банка Дейвид Малпас беше подложен на критики, тъй като отказа да каже дали приема научния консенсус относно глобалното затопляне. Малпас обаче изтъкна, че отговорът му на въпрос по темата на форум е бил неправилно интерпретиран и че той вярва, че човешката дейност е отговорна за промените на климата, съобщава БТА.

Според Йелън Световната банка и други международни банки за развитие трябва да приемат по-сериозни цели за мобилизиране на частно финансиране и да разработят по-широка гама от инструменти, включително гаранции по заеми и застрахователни продукти.

По думите й тези банки трябва да запазят способността си да заемат от финансовите пазари, но не спомена дали те трябва да приемат по-ниски кредитни рейтинги.

Що се отнася до макроикономическите въпроси, Йелън каза, че основният приоритет за страните, изправени пред висока инфлация, е да се върнат към среда на стабилни цени - битка, която според нея е основно отговорност на централните банки.