Централната банка на Англия (Bank of England - BoE) повиши водещата си лихва за втори път от три месеца насам в опит да охлади растящите цени. Увеличението до 0,5% от 0,25% идва на фона на нарастващи сметки за енергия за домакинствата и нарастващите им всекидневни разходи, съобщи БиБиСи.

С това си решение Централната банка на Англия постави Обединеното кралство далеч пред останалата част от Европа и САЩ (където основните лихви остават непроменени) в прехода към укротяване на растящата инфлация, която притиска потребителите и бизнеса.

В момента цените се покачват с най-бързия темп от 30 години и има опасения, че темпът ще се ускори, отбелязва агенцията.

Междувременно данните на Националната статистическа служба показват, че увеличението на средните заплати не успява да покрие повишените разходи за живот.

Чрез вдигане на лихвените проценти Английската централна банка се надява да направи заемите по-скъпи и да охлади харченето, за да се стигне до намаляване на потребителските цени.

Някои анализатори обаче се съмняват дали това ще проработи, тъй като основни фактори, движещи инфлацията - като нарастващите сметки за енергия - се диктуват от  глобални сили.

Последните данни показват, че инфлацията е достигнала 5,4% през 12-те месеца до декември, а Централната банка предупреди, че процентът може да достигне връх от около 7,25% до април, много над целта от 2%.

Това накара някои анализатори да прогнозират още покачвания на лихвите през следващите месеци, като някои прогнозират, че процентът може да достигне 1,5% до края на годината или началото на 2023 г.

Британският държавен регулатор на пазара на газ и електричество "Офджем" (Ofgem) увеличи в четвъртък горната пределна цена на електроенергията с 54 процента на фона на големия скок на цената на газа. Така от 1 април максималната сметка за електричество на домакинствата ще бъде ограничена до 1971 лири (2670 долара).

Британският министър на икономиката Риши Сунак обяви днес пред депутати, че правителството ще помогне на 28 милиона домакинства тази година в рамките на плана за 9 милиарда лири.

В сряда Евростат отчете (по предварителна оценка) рекордна инфлация в еврозоната за януари - 5,1 на сто на годишна основа - все така под натиска на цените на енергията. Спрямо предходния месец потребителските цени са нараснали с 0.3%. Експертите очакваха средно ускоряване на ръста на потребителските цени за януари до 4.4% на годишна база.