Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев каза днес пред представителите на медиите, че преговорите с ЕК на петте държави - България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия, за вноса на селскостопански стоки от Украйна продължава, но всяка от тези страни има различни интереси.

Поляците например искат забрана за внос на меки плодове, а ние - на слънчоглед. "Не искаме да имаме залежал слънчоглед, затова държим да се продължи забраната за него, нерафинирано олио и сухо мляко", посочи министърът.

По думите му целта е да се търси баланс в агрохранителната верига и да се предпочита българска продукция пред всичко вносно, за което явно ще трябват още срещи.

Вътев допълни, че останалите държави, които от по-рано са в диалог с ЕК, са си издействали огромни суми за инфраструктурни проекти. Той даде за пример поляците, които са получили 1 млрд. евро. "А ние сме на нула, защото късно сме се включили в диалога, но нашата инфраструктура също ще се нуждае от такава подкрепа и тепърва ще се включваме в този разговор", сподели министърът, подчертавайки, че ще продължат консултациите с другите държави.

Вътев уточни, че България занапред ще държи забраната за внос да се отнася за три стоки - слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко, като се е отказала в това число да влиза пшеницата.

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. Впоследствие те отмениха забраната в замяна на решението на Европейската комисия да наложи ембарго върху доставките на четири вида зърнени и маслодайни култури: пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. След едно удължаване през юни тази забрана изтича на 15 септември.