България се отказва окончателно от дерогацията за внос на руски петрол, реши парламентът, който гласува на второ четене последните промени в Закона за контрола по прилагането на ограничителни мерки с оглед действието на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна.

Първоначалното решение на първо четене беше отказът да стане в рамките на 30 дни, но икономическата комисия се събра и спешно удължи срока с година, за да има време рафинерията поетапно да преминава на гориво с неруски произход. Мотивът за удължаването на срока беше предупреждението на икономическия министър, че краткият срок ще доведе до скок на цените на горивата. Предложението за приключване на дерогацията предсрочно беше по инициатива на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и други депутати.

Предвижда се рафинерията до 31.12.2023 година да има право да преработва не повече от 80% петрол с руски произход, до 31.03.2024 година не повече от 75%, до 30.06.2024 година не повече от 50%, до края на септември другата година не повече от 25% и така от 1.10.2024 година, "Лукойл" окончателно ще трябва да премине към преработка на петрол с неруски произход.

Ако руската компания не спази условието пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от "Лукойл", под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Освен това страната ни ще e особен търговски представител, който ще отговаря за контрола над "Лукойл". Той ще бъде назначаван от Министерския съвет с президентски указ, тъй като ще отговаря за критичната инфраструктура на страната, която е част от националната сигурност.

С приетите промени се предвижда и събирането на енергийни вноски върху транзита и преноса на природния газ от Русия. Енергийните вноски са в размер на 20 лева на мегаватчас. Агенция "Митници" ще трябва да следи за подаването на акцизни декларации с точните количества на руски природен газ. Според "Възраждане" това предложение ще доведе до увеличаването до 30% на природния газ.

Опозицията реагира остро на отказа ни от дерогацията, и на новите вноски. Социалистът Румен Гечев предупреди, че това ще удари българите с по-високи цени, а съпартиецът му Борислав Гуцанов възкликна: "Не ви ли е срам и не ви ли е неудобно от това, което вършите, уважаеми депутати от некоалицията. Такива смешници, като вас, наистина ще опропастят държавата и дано по-бързо да си тръгнете. Цената ще надхвърли 4 лева в следващите няколко седмици"

От "Възраждане" предложиха да бъде облаган вносът на суров петрол, идващ не само от Русия, но и от всички други страни, но предложението беше отхвърлено.

Тошко Йорданов от ИТН се противопостави с аргумента, че дерогацията действа до 01.10.2024 година. Той напомни, че тя е дадена от Европейската комисия и не е противодействие на политиките на нашите европейски партньори и определи преждевременния ни отказ като "слагачество".

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ пък заяви, че управляващото мнозинство иска "Лукойл" да си плаща данъците.