Реч на австрийския канцлер Карл Нехамер по време на регионалната партийна конференция на Австрийската народна партия в Тирол предизвика вълнение в социалните медии. След като похвали новоизбрания регионален лидер на партията Антон Матле, Нехамер се спря на въпроса за инфлацията. Трябва да "разпознаем врага", а именно инфлацията и "абсурдно високите разходи за енергия". Инфлацията трябва да бъде намалена съвместно от ЕС. В противен случай канцлерът вижда само две възможности за есента: "Ако продължаваме така, след това ще има само две решения за вас: алкохол или психотропни лекарства. И аз казвам, че алкохолът по принцип е окей... Но най-важното е да вдигаме наздравици тогава, когато се чувстваме добре" От публиката се чува смях, пише kurier.at.

Изданието също така коментира ситуацията в търговията и промишлеността в Австрия. "Заложете на здравия разум и същевременно намалете разходите за електроенергия" - това е мотото, което в момента се прокламира от много предприемачи, сред които Fussl Fashion Street. Ръководителят на компанията Ернст Майр току-що е изпратил писмо до служителите на своя филиал, в което ги призовава да пестят енергия. "Трябва да напуснем зоната си на комфорт, да включим климатика по-късно и вероятно да не стоим в магазина с къси ръкави през зимата", казва предприемачът. Големи неща като преминаването към фотоволтаични системи на всички места няма да са възможни от днес за утре - дори само поради липсата на квалифицирани работници.

Други вериги за търговия на дребно също работят за постигане на енергийна независимост. Сред тях е компанията майка на Billa - Rewe, в момента в магазините на веригата се извършва мониторинг, който трябва да установи как да се намали потреблението на енергия, а работниците пекари преминават обучение как да пекат хляба, използвайки най-малко електричество.