Бързо повишаващите се цени на храните са тласнали инфлацията на потребителските цени във Великобритания до нов 40-годишен максимум от 9,1 на сто миналия месец. Това сочат оповестени днес официални данни, цитирани от Ройтерс и БТА.

Данните отговарят на очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

"Вдигащите се цени на храните и неалкохолните напитки, сравнени с понижението от преди година, имат най-голямото възходящо въздействие", посочи националната статистика.

На месечна основа потребителските цени са нараснали с 0,7 на сто през май.

В същото време индексът CPIH (инфлация, включваща разходите на собствениците на жилища за поддръжка на жилищата) беше 7,9% спрямо 7,8% месец по-рано. През май цените в този индекс се повишиха с 0,6%.

Според Английската централна банка през есента инфлацията в страната ще нарасне до 11%.

През март базираният в Лондон Център за икономически и бизнес изследвания публикува доклад, в който предупреждава, че Обединеното кралство е застрашено от най-големия спад на жизнения стандарт от 50-те години на миналия век.

На 18 юни хиляди хора излязоха в центъра на Лондон, за да протестират срещу бездействието на правителството на Обединеното кралство в условията на икономическа криза. Хората са недоволни от намаляването на заплатите и социалните плащания и поискаха от правителството да предприеме по-строги мерки за подпомагане на населението.

Преди това, на 16 май, министър от британското правителство заяви, че ако британците изпитват затруднения поради нарастващите разходи за живот, те трябва да преминат на по-високоплатена служба или да работят повече.