Австралия се надява да стане домакин на конференцията за климата КОП през 2026 г., каза днес австралийският премиер Антъни Албанезе, чиято държава е смятана за изоставаща в зеления преход, предаде Франс прес.

"Според мен това е една добра възможност Австралия да покаже, че може да бъде домакин на подобно грандиозно световно събитие", каза Албанезе по време на визита в Банкок.

Тази година в Австралия дойде на власт левоцентристко правителство, което сложи край на 10-годишното управление на консерваторите, които подкрепяха използването на изкопаеми горива.

Новото австралийско правителство се солидаризира с целите на редица държави за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., което ще е нещо почти революционно за Австралия, която е един от най-големите производители на природен газ и въглища в света.

Междувременно срещата на върха на ООН за климата КОП27 в Египет, която по програма трябваше да приключи в петък, 18 ноември, беше удължена с един ден, тъй като по думите на председателя на форума Самех Шукри все още има много нерешени въпроси, предаде Ройтерс. Шукри призова делегатите да ускорят разговорите и изрази надежда, че утре ще бъде постигнато споразумение.

"Обезпокоен съм, че има много нерешените въпроси, сред които облекченото финансиране, адаптацията, загубите и щетите, както и други важни теми", заяви Шукри пред ръководителите на делегациите. "Днес трябва отново да минем на друга скорост. Времето не е на наша страна", допълни председателят на форума.