Един от основните френски профсъюзи на ръководители на полети призова членовете си към стачни действия в събота и неделя на парижкото летище "Орли" (Orly), което е второто по големина във Франция, предаде Франс прес.

Вторият най-голям синдикат на аеронавигационните инженери (UNSA - ICNA) обвини летищните власти, че скъперничеството им може да доведе до намаляване на екипите и недостиг на персонал.

Синдикалната организация изразява съжаление, че споразумението, подписано в края на април от Националния синдикат на авиодиспечерите (SNCTA), не е решило проблема с недостига на персонал, който се очаква на настъпи на "Орли" до 2027 година.

Споразумението относно мерките за подкрепа, и по-специално заплатите, за реформи в управлението и контрола на въздушното движение във Франция беше отхвърлено от синдиката на аеронавигационните инженери и третия представителен синдикат (USAC-CGT).

Това доведе до отмяната на няколко хиляди полета във Франция и Европа.

Успоредно с мобилизацията от страна на UNSA - ICNA на летище "Орли", USAC-CGT подаде предизвестие за стачка от 23 до 30 май, за да протестира срещу отслабването на "териториалната мрежа", планирано според профсъюза по реформата за контрол на въздушното движение.