Парижкото летище Орли и стоковата борса в Рюнжис останаха днес без ток, след като протестиращи енергетици прекъснаха електроподаването за района южно от френската столица като част от протестите срещу пенсионната реформа, предаде Ройтерс.

В съобщение на местната секция на енергетиците към Общата конфедерация на труда (Се Же Те - CGT Energie) в Туитър е посочено, че акцията има за цел да привлече вниманието и да се отрази на икономиката, а най-вече протестиращите да бъдат чути.

Говорител на стоковата борса в Рюнжис посочи, че системата за извънредно подаване на ток се е задействала в 5.30 часа по Гринуич (6.30 ч. местно време) след прекъсването на електроподаването и че търговията не е нарушена. Прекъсването е продължило 90 минути.

Пазарът в Рюнжис е разположен на площ от 234 хектара и носи приходи от 9 милиарда евро годишно.

Прекъсването на тока доведе до спиране на жп връзката с летище Орли, второто най-натоварено летище във френската столица.

Умишленият саботаж на доставките на електроенергия показва твърдата решителност на левите профсъюзи във Франция да прибягват до спонтанни действия, след като вълната от стачки и улични протести от началото на декември не успяха да принудят президента Еманюел Макрон да отстъпи от плана за пенсионна реформа. Твърдолинейните синдикати се противопоставят на реформата, тъй като според тях хората ще бъдат принудени да работят повече, за да получават пълна пенсия.