Парижкото летище Орли възобнови днес полетите след три месеца принудително прекъсване заради срива на въздушния транспорт в резултат на пандемията от коронавирус, предаде Франс прес.

В 6,25 часа сутринта местно време замина първият пътнически самолет от летището, за португалския град Порту, на нискотарифната компания Трансавиа (Transavia).

Орли беше затворено на 31 март вечерта.

Преди да поеме по пистата, самолетът беше облят с водни струи от пожарникарите на летището на церемония, известна като "воден салют" ("water salute").

От близо три месеца всички пътнически полети от френската столица бяха прегрупирани на най-голямото парижко летище, Роаси-Шарл-де-Гол, за да бъдат по-рационални оперативните разходи.

Възобновяването на трафика на Орли ще стане изключително бавно. За днес са предвидени малко над 70 полета спрямо 600 в обичайно време.

Самолетите ще обслужват дестинации до Корсика, няколко европейски страни от Шенгенското пространство и френските отвъдморски територии.

Очакват се около 8000 пътници, което е по-малко от 10 на сто от обичайния пътникопоток от 90 000 пасажери средно на ден на това летище.

Очаква се полетите да достигнат 173 в началото на юли, но достигането на този брой остава несигурно, тъй като е свързано с това дали ще бъдат отворени някои граници, по-специално в Магреба, както и от развитието на санитарната обстановка.

За да се възстанови доверието на пътниците са въведени санитарни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Повече от 7000 афиша и стикери маркират социалната дистанция, монтирани са 150 помпички за дезинфектиращ гел и 137 плексигласови паравани на гишетата за регистрация и на терминалите.

Специална термокамера измерва температурата на пътниците, за да бъдат установявани евентуални случаи на коронавирус.

За живеещите около Орли обаче възобновяването на полетите означава край на тишината, на която можеха да се наслаждават близо три месеца.