"Отлагането за влизането в еврозоната носи огромни щети за България. Това са реални икономически загуби", каза вицепремиерът Атанас Пеканов в "Защо, господин министър" по bTV.

Според него България губи по 300-400 млн. лева на година заради това, че не е в еврозоната.

"Отлагането на влизането в еврозоната е заради ясни причини. Те са, че има правила. България към момента не отговаря на два от петте критерия, по които тя би била оценена за влизане в еврозоната. Поради бездействието на парламента не отговаряме на тези критерии", добави той.

Той подчерта, че от месеци България не отговаря на един критерии - инфлационният.

"Ние работим по това да търсим гъвкавост от европейските ни партньори, така че да се намери решение, което да отговаря на текущата ситуация, а тя е една много висока инфлация във всички страни. За да търсим гъвкавост по отношение на критериите ние трябваше да сме перфектни по всички други критерии, вместо това не сме приели четири закона. Закони, които отдавна се изискват от нас", каза Пеканов.

Ние не се отказваме от еврото и продължаваме работа. Датата за изискване на доклад е края на февруари. Това го знаем отдавна, но до тогава трябва да знаем дали отговаряме на критериите, а ние сега знаем, че няма да отговаряме, добави той.

"От пет години пише, че не изпълзяваме на критериите. Страната щеше да бъде отхвърлена, а това щеше да има много сериозни имиджови щети. Не си представяйте, че това може да го искаме всяка година. Само една страна е искала подобно нещо - Литва. Отхвърлена е само заради един критерий инфлацията, тогава тя е била 3,8%, при нас е 14%. Не отговаряме на законодателния критерии", уточни Пеканов.