Със слагането на таван на кредитите (до 5 млн. лева) реално сме спрели 850 заема, които са били в процедура на одобрение и са били на финалната права да бъдат дадени. Това каза по БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Средният размер на тези заеми е бил над 50 милиона лева, отбеляза министърът. Неговата версия е, че именно слагането на таван на кредитите от банката е предизвикало засегнатите да реагират.

Кой го атакува

Петков открои казуса с гражданството му и посочи трите партии, които са го атакували: ИТН, ДПС и ГЕРБ.  "В едно съм сигурен - тази готовност да изкажат всякакви неверни неща, включително и за бизнесите ни, за мен поражда супер много съмнения."

Конституционният съд е единственият, който може да говори по темата и трябва да отчете кога българската държава приема отказа за валиден, подчерта Кирил Петков, като нарече казуса с гражданството "екзотичен". По думите му случаят с неговото гражданство би отворил вратите за много други българи, които искат да променят страната.

Самият Трифонов се изказа в полза на това, според него чуждото гражданство не бива да пречи на заемане на министерски пост, но законът си е закон. ИТН вече внесоха проектозакон, уреждащ правото за двойно гражданство при избора на народен представител.

Петков отказа да назове посредника от ИТН, който е осъществил връзка с него преди срещата му със Слави Трифонов.

В интервю по БНТ лидерът на ИТН каза, че Петков е проявил инициативата за среща, а министърът отговори, че посредник го е приканил към такава.

В последния месец само ни вкарват в обяснителни режими, отбеляза Петков. "Ние по два дена в седмицата прекарваме на наказателната скамейка в парламента."

Десен/ляв

Има една линия, отвъд която не съм десен човек - 42% от пенсионерите да са под линията на бедност (369 лв. за 2021 г., 413 лв. за 2022 г. - б.р.) не е ОК за мен, поясни Кирил Петков.

"Промяната в България е съвсем възможна и не е толкова трудна, колкото всеки се опитва да я обясни. Ние като отбор имаме енергията да го направим", декларира още Петков.

Ще има ли нов политически проект - с Петков

"Когато не се чувстваш сам, като бяла птичка, която едва ли не никой не я разбира, това чувство е много хубаво", изтъкна той относно Фейсбук групата в негова подкрепа, която наброява над 90 хиляди членове.

Петков нарече абсурдни евентуални негови лидерски намерения към "Демократична България". "Христо Иванов си стои много добре като лидер на ДБ."

В отговор на въпрос дали е замислил да прави нов политически проект, Кирил Петков каза "нека го говорим, когато стане факт". Той наблегна на факта, че в момента е служебен министър, който трябва да е безпартиен. "Трябва да помислим внимателно, но знаем, че България има нужда от още промяна."

Президентът Радев, попитан в събота за тиражираните прогнози за възможен нов политически проект с участието на министри от служебното правителство, заяви: "Служебните министри са хора експерти в своята област с доказан авторитет. Това са хора със свободна воля. Мога да подкрепям или не подкрепям даден политически проект, едва след като видя неговата визия, структура, програма и принципи за развитие."