Не очакваме инфлацията в страната да премине над 10 процента, а средногодишната за цялата година очакваме да е 5-6 процента, като пикът ще бъде през март-април, каза министърът на финансите Асен Василев по БНТ. Инфлацията в България е в рамките на 1.5 до 2 процента над тази, която е в Еврозоната, посочи министър Василев.

Той припомни, че в Германия инфлацията е 5.6 процента, в Еврозоната е над 5 процента, а при нас е 7.8 процента в края на годината, имайки предвид, че ние сме доста по-енергоемка икономика. По думите му инфлацията в енергоизточниците при нас е била повече и това не е било изненада.

И за следващата година очакваме проинфлационна среда, добави той.

Най-голямото притеснение е да подсигурим правилния баланс и да успеем да обезпечим всички политики, заложени в коалиционното споразумение, допълни той. Проблемът не е толкова в наличието на финансов ресурс, колкото във възможността правилно да се извършат действията в срокове, добави министър Василев.

Всички заложени в бюджета увеличения са изпреварващи инфлацията. В средата на юни имаме предвидена актуализация, за да се заложат всички политики. Това е моментът, в който ще е приключил отоплителният сезон, високите енергийни цени, и ще имаме една много по-ясна представа за действията, които Европейската централна банка и Федералният резерв предприемат и какво се случва в световната икономика и ако има нужда, тогава може да бъдат направени допълнителни корекции.

Бюджетът е доста социален, увери министър Василев в отговор на въпрос какви мерки има срещу инфлацията и ползи за хората. В бюджета е заложена политиката за пенсиите, за безплатни детски градини и ясли от 1 април, компенсации за неприети деца, има заложени доста мерки в сферата на образованието, на културата, на спорта. За учителските заплати се изпълнява коалиционната политика те да са 125 процента средната работна заплата - около 1900 лв, което е предвидено да влезе в сила с приемането на бюджета.

Запазва се мярката 60:40, а при пълно затваряне, ако се наложи, ще се запазят и другите мерки. Имаме предвидени специфични мерки за културните институти, за туризма, като повечето от тях са мерки, прилагани и миналата година.

Няма предвидени никакви промени в данъчните ставки. Отменя се данъкът върху лихвите. В отговор на въпрос дали ще се променят акцизите министър Василев каза, че по време на актуализацията, ако има предложение от индустрията, то вероятно ще бъде отразено. За момента няма такова предложение.

Запазват се 1000 лв. и цялата подкрепа за медицинские сектор, увери още министър Василев. Има предвидени допълнителни средства за детското здравеопазване - допълнително остойностени клинични пътеки, средства за педиатричната болница. Има предвидени и значително повече средства за доболничната помощ. Над 1 млрд.лв. повече са средствата за здравеопазване. Правилната политика не е да се увеличават извънредните плащания, а да се намери начин, така че лекарите да получават нормални възнаграждения, каза още министър Василев. По думите му Министерството на здравеопазването и НЗОК работят точно в тази насока, а в НЗОК се очаква допълнителен приход от здравни вноски от почти 600 млн.лв. за тази година.

Забавяне на бюджета няма, каза още министър Василев. Най-късно да края на февруари очакваме да има бюджет. Той стъпва на реални отчетни данни, а досега бюджетите са стъпвали на прогнози какво ще се случи към края на годината и на база на това се прави бюджет за догодина. Реалните отчетни данни за миналата година показват, че има 7.9 млрд.лв. повече приходи, растежът е 4.8 на сто, инфлацията е заложена между 5 и 6 процента, дефицитът, който е предвиден без ковид мерките, е 2.5 процента, а с тях - около 4 процента. Дали дефицитът на начислена основа би могъл да се окаже по-голям министър Василев коментира, че зависи от това как ще тръгнат приходите в рамките на годината. В момента сме заложили приходи, които са сравнително консервативни, защото те отчитат инфлацията и подобрената събираемост.

Нуждата от актуализация на бюджета министър Василев обясни с това, че няма как правителство, встъпило в длъжност на 15 декември до 15 януари да остойности всички политики, които иска да провежда. По думите му голяма част от коалиционните политики трябва да бъдат разработени, остойностени и заложени.

Ще се повиши сумата на ваучерите и общият обем на ваучерите, които фирмите дават на работниците си на месец, като с тях ще мога да се плащат ток, вода и др. При ваучерите няма данъчно облагане.

Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да си влезе в ролята след мораториума върху цените на тока и на газа, каза още министър Василев.

С коалиционните партньори сме поели ангажимент до юни да се преразгледа осигурителният модел. Няма как да позволим точно сега доходите на пенсионерите да паднат, допълни той.

В отговор на въпрос кога ще е готов Планът за възстановяване министър Василев посочи, че в момента се приемат последни коментари от министерствата, след това трябва да се стикова всичко, да се проведат предварителните разговори с Европейската комисия /ЕК/ по част от новите проекти.

Отказването от газовата централа е една от промените, тя се заменя с няколко други енергийни проекта, посочи още той. Отказването от газовата централа е мое решение, на правителството и на коалиционните партньори, увери министър Василев. По думите му, ако сега построим газова централа, след 10 години ще имаме същия проблем, който имаме сега с въглищните централи и ще трябва да минаваме на нова технология.

Още по-важно е да не заменяме български енергоизточник с вносен, защото това ни поставя в директна зависимост от вноса и от цените на газа, добави министър Василев. Като процес по приемането на Плана очакваме разговорите с ЕК и финално одобрен на ниво комисия в рамките на февруари и през март "да тръгнем към Съвета на Европа". Парите по Плана се дават за извършване на определени реформи и действия и ако те не се случат, пари няма да получим или ще трябва да върнем, обясни министър Василев.

В отговор на въпрос дали БНБ ще има нов директор министър Василев каза "надявам се". Дали той би бил Симеон Дянков - Асен Василев каза, че не е говорил с Дянков на тази тема. Гуверньорът на БНБ ще има историческа роля да вкара България в Еврозоната и от тази гледна точка е много важно той да е човек, който да си тежи на мястото в международен аспект и да не се страхува от непопулярни действия в банковата система, добави министър Василев.