В оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък се отказаха от обявените преди месец съкращения на 2000 души. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на предприятието Николай Ибушев.

"Няма съкращения в завод "Арсенал" и няма да има до края на май. Всичко е много динамично. Всичко е възможно, дори може да започнем да назначаваме хора... Има осигурена работа за всички над 8000 души в предприятието", заяви Николай Ибушев по БНР.

По думите ситуацията се е променила. Първоначалните изчисления на компанията от март предвиждаха от работа да бъдат освободени около 3 хил. души от работещите близо 9 хиляди. След последвали преговори със синдикатите бе взето решение на този етап съкращенията да обхванат до 2 хил. служители. 

"Преди един месец и повече, когато направих уведомлението си, беше планирано, че за около месец ще си направим съответния подбор, съответната сметка. Към тогавашния момент имаше много неизвестни в нашия бизнес, светът беше току-що беше навлязъл в условията на тези пандемии. Нашите прогнози бяха до около 2000 души. Изтече много вода. Нещата са много динамични в нашия бизнес. Нашите продукти не се продават всеки ден равномерно, при нас нещата са импулсивни - днес има договор, десет дни няма, има жестока неритмичност... Нашата продукция 100% се изнася в чужбина и сме зависими от нашите потенциални купувачи", обясни Ибушев.

Той подчерта, че няма съкращения на хора, а има нормално текучество, свързано с хора, които напускат по взаимно съгласие или такива, които не са издържали изпитателния срок, както има и хора - пенсионирани или починали.

По-рано днес от синдикатите заявиха, че съкращения в завода има, но броят им е намален до 350 души.

"Съкращенията в момента вървят, но по всяка вероятност няма да се стигне до пълната бройка на обявените такива. Говорим всеки ден с Бюрото по труда", обясни областният координатор на КНСБ в Стара Загора Галина Кирчева.