От днес военният завод "Арсенал" в Казанлък, който е един от най-големите индустриални работодатели в страната, започна планираните съкращения на 2000 служители. От синдикатите обаче заявиха, че броят им ще бъде силно редуциран до 350 души.

Съкращенията бяха обявени през март като причината за тях бяха посочени спад на поръчките вследствие на поевтиняване на петрола на международните пазари, кризата с Covid-19 в световен мащаб и проблемите по трансграничните транспортни коридори.

"Съкращенията в момента вървят, но по всяка вероятност няма да се стигне до пълната бройка на обявените такива. Говорим всеки ден с Бюрото по труда", обясни областният координатор на КНСБ в Стара Загора Галина Кирчева пред БНР.

"При нашите разговори с тях се установи, че към момента тенденцията е за не повече от 350 човека. Надяваме се да не се стигне до съкращаване на пълния брой заявени служители", заяви Кирчева.

В момента в оръжейницата работят близо девет хиляди души.

Дружество "Арсенал" е 100 процента експортно ориентирано и разчита само на външни поръчки. Към момента те са силно намалели и не позволяват да се поддържа досегашният брой заети в дружеството, които са близо девет хиляди души, съобщиха миналия месец от завода.

Първоначалните изчисления на компанията сочеха от работа да бъдат освободени около 3 хил. души от работещите близо 9 хиляди. След последвали преговори със синдикатите бе взето решение на този етап съкращенията да обхванат до 2 хил. служители.