Бившият вече министър на транспорта Георги Тодоров е извършил ключова промяна в управлението на Летище Пловдив. В последните си часове като министър той назначил за изпълнителен директор на аеропорта Андрея Андреев, съобщиха за Dir.bg от Министерството на транспорта.

Припомняме, че Андрея Андреев беше назначен за шеф на летището в Пловдив през 2008 г. Той има дългогодишен стаж в различни сфери на гражданската авиация. Бил е изпълнителен директор на Летище Варна. Работил е в структурите на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Андреев е пилот с повече от 8000 летателни часа в кариерата си. 

От февруари тази година до този момент ръководната длъжност на летището  в Пловдив заемаше Лъчезар Миленчев.

Спасяват Летище Пловдив 

Както Dir.bg писа министърът на транспорта Георги Тодоров предложи вливане на търговското дружество Летище София ЕАД в Летище Пловдив ЕАД. Това заяви той по време на изслушването му в Парламента във връзка с концесията на Летище София.

"Съгласно Закона за публичните предприятия аз предприех искане до Агенцията за публични предприятия и контрол искане за разрешение за вливане на Летище София ЕАД в Летище Пловдив ЕАД. Вливането предполага като последица всички активи да преминат към Летище Пловдив ЕАД в едно с всичките наличности по сметки", обяви Тодоров.

Търговското дружество Летище София ЕАД към момента е 100% държавна собственост. То обаче загуби своята функционалност и вече не е е летищен оператор, но има определени средства и активи. Сред най-ценните са почивната станция "Космос" и Летище Балчик.

Министърът на транспорта обясни, че чрез вливането на дружеството Летище София ЕАД в Летище Пловдив ЕАД ще се възпрепятства възможността от разпродаване на средства, които са налични към момента в Летище София ЕАД.

Той отбеляза, че по никакъв начин развитието на Летище Пловдив ЕАД, не е свързано със закупуване на активи и каквито и да било други сделки "с някакво друго имагинерно частно дружество".