Правителството на САЩ обяви във вторник криминални обвинения и санкции срещу четирима иранци за предполагаема мащабна киберкампания, насочена срещу повече от една дузина американски компании, съобщиха Министерството на финансите и Държавният департамент, на които се позова Ройтерс.

Санкции бяха обявени и срещу две компании, Mehrsam Andisheh Saz Nik и Dadeh Afzar Arman, които според Министерството на финансите на САЩ са наели обвиняемите лица и стоят на предна линия на киберкомандването на Революционната гвардия на Иран.

Федералните прокурори в Манхатън обявиха, че корпоративните мишени са били предимно компании в сферата на отбраната, които са имали достъп до класифицирана информация, но и две базирани в Ню Йорк фирми - счетоводна и хотелиерска.

Прокурорите отбелязаха, че обвиняемите са заразили компютри със злонамерен софтуер, с който са подявеждали потребителите да отварят линкове, водещи до представяне на жени и така - да спечелят доверието на хората.

Повече от 200 000 сметки на служители са били компрометирани в счетоводната фирма и повече от 2000 в хотелиерската компания, изтъкнаха прокурорите. Предполагаемото нарушение е извършено между 2016 г. и 2021 г.

"Престъпната дейност, произхождаща от Иран, представлява сериозна заплаха за националната сигурност и икономическата стабилност на Америка", каза в изявление главният прокурор на САЩ (и министър на правосъдието) Мерик Гарланд.

Индивидуалните обвиняеми Хосейн Харуни, Реза Каземифар, Алиреза Насаб и Комейл Салмани са на възраст около 30 години и са на свобода, казаха прокурорите.

Всеки от тях беше обвинен в измама чрез използване на електронна комуникация с комерсиална цел; заговор за извършване на такава измама и заговор за извършване на компютърни престъпления. Харуни също така беше обвинен в повреда на защитен компютър, а Харуни и Насаб - в кражба на самоличност.