Албанската опозиция обвини властите за "задушаващия" бизнес климат в страната, който е накарал местни бизнесмени да насочат инвестициите си към Северна Македония, пише скопският в. "Независен весник".

Това заяви бившата депутатка и отговаряща за икономическите въпроси в опозиционната Демократическа партия Йорида Табаку, според която албански бизнесмени са инвестирали 1,3 милиарда евро в чужбина, главно в Северна Македония, допълва БТА.

"Не само че не привличаме чужди инвестиции, а не убеждаваме и местните бизнесмени да инвестират в Албания. Албански инвестиции осигуряват хиляди нови работни места в Северна Македония, а редовете на безработните в Албания всеки ден се увеличават. Защо става това, защо премиерът Еди Рама създаде най-неблагоприятния климат за работни места, инвестиции и предприемачество", написа Табаку на профила си във Фейсбук.

Тя обвини правителството, че вместо да подпомогне икономиката, чрез корупционни договори е присвоило цели 13 процента от брутния вътрешен продукт, приблизително колкото са и изгубените инвестиции в Албания.