Дълготрайното повишаване на номиналния ефективен валутен курс на еврото може да навреди на икономическото възстановяване на еврозоната и да затрудни задачата на Европейската централна банка да вдигане инфлацията. Това се посочва в документ на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс и БТА.

Документът е бил подготвен на 16 септември от ЕК за обсъжданията на финансовите министри на еврозоната в понеделник. Комисията посочва, че еврото е поскъпнало с около 7,5 процента в номинално ефективно изражение между февруари и август 2020 година.

Допълнително съществено поскъпване на еврото ще носи значителен риск за растежа на еврозоната и инфлацията в контекста на крехкото възстановяване. В зависимост от причините за поскъпването, дълготрайно повишение с 5 процента на номиналния ефективен валутен курс може да се свърже с намаляване на растежа на брутния вътрешен продукт с минус 1,1 процента до минус 0,9 процента след една година и намаляване на инфлацията с минус 0,8 на сто до 0,5 процента се посочва в документа.

На 30 септември Европейската централна банка (ЕЦБ) ускори ревизията на паричната си политика с призив за "правдоподобна инфлационна цел"..

"Трябва да анализираме задълбочено силите, движещи динамиката на инфлацията днес, и да обмислим дали и как да коригираме стратегията си в отговор на това", каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на форум на банката.

"Трябва да имаме правдоподобна цел за инфлацията, която обществото лесно да разбира", добави тя.

Неотдавна Лагард заяви, че годишната цел на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 процента ще бъде основният акцент при преоценката на политиката на банката, припомня ДПА.

Инфлацията например в Германия - най-голямата европейска икономиката, е 0,2 процента през септември. През август потребителските цени стагнираха на нулево равнище след 0,1 на сто през юли.