Заслужава да се обмисли предложението за семейното подоходно облагане. Това коментира председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред журналисти преди кръглата маса на тема "Данъчната система в България: тенденции, предизвикателства, възможности", която е в КНСБ.

Васил Велев добави, че това може да бъде една от многото мерки, които трябва да способстват за решаването на най-големия проблем, който има в момента в България, - демографската катастрофа. "Ние, като работодатели, бием камбаната много отдавна за това, защото ние всяка година губим над 45 000 души на пазара на труда", каза Велев. По думите му това е и много голям икономически въпрос, от който зависи ускореното икономическо развитие. Той допълни, че повишаването на доходите в страната и на жизнения стандарт няма как да стане без наличието на хора и на нови попълнения на пазара на труда. Затова в тази посока от АИКБ са готови да обсъждат цялостна програма, а не отделни данъчни мерки.

Данъчни реформи, ако въобще трябва да се правят, трябва да се обсъждат за срок след две години, заяви още Васил Велев. Той отбеляза, че в рамките на този управленски мандат вече било е декларирано, че данъчни реформи няма да се правят. Затова бизнесът разчита, че ще има данъчна стабилност. "Ние не очакваме и вярваме, че следващите две години сериозни промени в данъчните закони няма да има", отбеляза Васил Велев. Затова според него тази тема трябва да се обсъжда по-задълбочено в хода на предизборната кампания през 2021 година.

Васил Велев все пак смята, че в предложенията на КНСБ има и много рационални моменти, които заслужават да бъдат обсъдени.