Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер заяви вчера, че иска да бъде постигнато "европейско споразумение за възможно най-добрата личност", която да замести Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Днес не бе взето никакво решение от Франция и никой не може се похвали, че е получил подкрепата на Франция, каза Льо Мер пред неколцина журналисти, отразяващи икономическите срещи в Екс ан Прованс.

Мога само да кажа, че е необходимо да бъде постигнато европейско споразумение, допълни министърът. В петък той е казал на президента Еманюл Макрон, че самият той не е кандидат за приемник на Лагард на поста управляващ директор на МВФ.

От създаването си през 1994 година МВФ се управлява от европейците, а Световната банка винаги е била ръководена от американец. Освен това петима от досегашните 11 директори на Фонда са били французи, припомня АФП.

В МВФ се споменава името на българката Кристалина Георгиева, която временно изпълняваше поста президент на Световната банка (Кристалина Георгиева сега е главен изпълнителен директор на Световната банка, беше вицепрезидент на СБ от март 2008 до февруари 2010 - б.р). Има и гласова за реформиране на Фонда и за по-силно присъствие на страните с нововъзникваща пазарна икономика, посочва Франс прес.