Над една трета от служителите във Франция са в частична безработица, което прави 8,7 милиона души, според правителството. В същото време заявките за регистрация в Националната агенция по заетостта (Pole Emploi) са се увеличили от началото на карантината, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Повече от един на всеки трима служители и една трета от компаниите или 732 000 фирми се възползват от системата за частична безработица, каза днес министърът на труда Мюриел Пенико по Радио Класик.

На този етап разходите за тази система, която позволява на служителя да бъде обезщетен със 70 процента от брутната си заплата и 84 процента от нетната си заплата, възлизат на 24 милиарда евро.

Ще натрупаме дълг и ще бъде трудно, но това е цената, за да запазим работни места, а малките и средни предприятия да продължат да съществуват, коментира министърът.

Заявките за регистрация в Националната агенция по заетостта между 29 март и 4 април са нараснали до 104 860, което е увеличение със 7,3 процента спрямо същата седмица на миналата година. През третата седмица на март (от 15 до 21 март) заявките рязко са се увеличили (117 673 , което е растеж с 31 процента спрямо същата седмица на 2019 година).

От началото на карантината предложенията за работа на около 15 специализирани сайта са намалели с 40 процента, по данни на службата за проучвания и статистика на министерство на труда.