Общият брой на пенсионерите, които получат пенсии от Държавното обществено осигуряване, е 2 303 988 души. От тях тези, които са под линията на бедност за 2022 г., са 306 460 души. Това заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос от депутатите Деница Сачева и Илиана Петкова от парламентарната група на ГЕРБ-СДС относно преизчисляването на пенсиите, предаде БТА. Лазаров напомни, че за тази година линията на бедност е в размер на 413 лв.

"Пенсиите имат съществено значение за запазване жизнения стандарт на възрастните хора, тъй като за голяма част от тях те са основен източник на доходи", заяви в началото на изложението си Лазаров. И добави, че усилията на ресорното министерство винаги са били насочени към намиране на финансово и социално приемливи варианти за тяхното повишаване.

От 1 октомври 2022 г. всички пенсии за трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 г., бяха преизчислени, припомни министърът.

Общият брой на пенсионерите с пенсии за трудова дейност през октомври 2022 г. е 1 974 973. В резултат на преизчислението от 1 октомври увеличение на доходите от пенсии са получили 894 249 лица, информира вицепремиерът.

По думите на Лазаров средното увеличение на изплатената пенсия е 123,71 лева или 15,2%. Той добави, че около 70 на сто от пенсионерите са получили увеличение над 50 лв.

Наскоро Лазар Лазаров заяви в парламента, че няма да бъде допуснато намаляване на плащания от държавния бюджет и от бюджета на ДОО през следващата година. Той отбеляза, че всички мерки в областта на пенсиите, предприетите през годината ще бъдат гарантирани и ще може да продължи тяхното изплащане и през 2023 г. до приемане на бюджет за същата година.

В края на октомври Министерският съвет внесе в Народното събрание т.нар. "удължителен закон" на бюджета с мотива, че няма съставен редовен кабинет. На 16 ноември Комисията по труда и социалната политика одобри внесения проект на първо четене. Тогава заместник-министърът на финансите Людмила Петкова потвърди, че плащания, размери и квоти ще се запазят на нивата от 2022 г. Тя увери, че са гарантирани социалните плащания.