Бум на търгове за земеделска земя регистрират от Камарата на частните съдебни изпълнители. Става дума за парцели, заложени пред банки и частни компании, за които изплащането на задължението е преустановено и те са дадени за продажба на търг и покриване изискуемата сума.

В регистъра за продажби има 522 оферти за различни парцели в цяла България, показва актуална справка на Дир. бг. Девет от търговете стартират от начални цени от 100 000 до 250 000 лева, а три-с цени над 250 000 лева. В списъка с продаваните от частни съдебни изпълнители са както известни национални курорти в планината и по морето, така и малки селца.

Най-много като брой-17-са търговете за земеделска земя в Габровско. Повечето от предлаганите парцели са на частни фирми, заложили ги пред банки срещу кредит, коментираха за Дир.бг участници в процедурите. Според тях най-високите цени са на парцели земеделска земя около и над 100 декара. Справка в Камарата на частните съдебни изпълнители доказва това.

Трите най-скъпи парцела са в село Аспарухово, близо до Дългопол и са съответно 165, 74 и 98 декара. Българска земеделска земя се предлага и на чуждестранни инвеститори в специализиран сайт за продажба на бизнес. При тази оферта обаче липсват основни параметри като големина на парцела, локация и цена. Споменато е само ,че има възможност да се закупи до 5000 декара комасирана обработваема земя.

Продавачът не е забравил да напомни ,че все още българската земеделска земя е най-евтината в Европа и това представлява добра инвестиция. Търговията със земеделска земя у нас тепърва ще гони европейските цени и ефективност. Вече има доста крупни парцели, които привличат хора с пари, а и носят приличен доход. Така че инвестицията в този актив има бъдеще.