В семейството ви има поне двама работещи, но спестяванията ви са по-близо до нулата, отколкото до 3, 5 или 10 хиляди лева. Познато ли ви е?

Справка на Dir.bg на база данни от Българска народна банка показа, че в повече от половината депозитни сметки в България има суми, които са по-малки от 1 000 лева.

Това означава, че половината от сънародниците ни няма да могат да поемат непредвидени разходи в семейството си. Такива могат да са сериозно заболяване, необходимост от лечение/операция, ремонт по колата и/или жилището и т.н.

Или иначе казано, голяма е вероятността тези хора да не разполагат с авариен фонд. Това са средства, които експертите по лични финанси съветват да отделим, за да можем да поемем разходите на семейството за период от поне 3-6 месеца, в случай на безработица и др. непредвидени ситуации.

Как можем да изградим спестяванията си, дори и те да са нулеви в момента?

Едно от популярните правила в последните години е 27.40.

Именно толкова средства трябва да пести семейството ви на ден, ако искате след 1 година да разполагате със спестявания от 10 000 лева.

Как можем да го направим?

Много важно е да сте последователни и упорити в постигането на целите си. Не бива да се отказвате или отпускате след 2, 3 или 5 месеца, след което да похарчите спестеното. Ако искате да спестите пари, направете всичко възможно това да се случи. 

Експертите по лични финанси препоръчват няколко лесни стъпки в това начинание.

Това са пиене на кафе, направено у дома, приготвяне на обяд вкъщи и купуването на по-малко дрехи и храна отвън. Тези дейности биха спестили на семейството ни съответно 3, 10, 5 и 4 лева дневно за двама възрастни.

В случай, че спрете неизползвани абонаменти, или намалите разходите по част от тях, това ще остави нови 40 ст. дневно в домакинството ни.

Не на последно място, следва да поработим и върху приходите. Повече от 45% от американските домакинства имат странични занимания, носещи им допълнителни доходи. 

Това може да са, както бизнеси, така и дребни услуги като поправка на коли, дребни ремонти, онлайн търговия, шивачни услуги и др.

Целта е вашето хоби, което в бъдеще може да прерасне в доходен бизнес, да ви носи поне по 5 лева средно на ден.

Можете ли да го постигнете?