Представителите на 26 европейски града се ангажираха днес в Париж чрез обща декларация да ускорят разгръщането на проекта за автобуси с "нулеви емисии", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е сериозен ангажимент, чрез който да ускорим енергийния преход", каза ентусиазирано председателката на района Ил дьo Франс (Париж и предградията) Валери Пекрес пред 26-те членове на Асоциацията на транспортните власти на европейските метрополиси (EMTA), която съществува от 20 години.

Министърът на транспорта на Франция Елизабет Борн също подписа декларацията.

В асоциацията членуват градове като Лондон, Мадрид, Манчестър, Копенхаген, Берлин, Барселона, Вилнюс, Будапеща и Торино.

Председателят на Асоциацията на транспортните власти на европейските метрополиси Джон Ламонт изрази задоволството си, че 26 града са отговорили с "да" на проекта за автобуси с нулеви вредни емисии. Но директорът на Международния транспортен форум Йон Тхе-ким акцентира върху "необходимостта да се премине от амбиция към конкретно действие".

Сред основните пречки за преминаване към закупуването на зелени возила е цената на превозните средства. Един дизелов автобус струва между 220 000 и 250 000 евро спрямо 460 000 до 600 000 евро за електрическо превозно средство и от 260 000 до 300 000 за превозни средства на газ.

Сред другите трудности са приспособяването на градските инфраструктури и по-дългите производствени срокове за зелените автобуси, според датския транспортен оператор Мовиа (Movia).

В момента автобусният парк на Ил дьo Франс се състои от 83 процента дизелови автобуси и 14 процента хибридни автобуси, според предоставените данни от генералния директор по мобилността на региона Лоран Пробст. Ил дьo Франс си е поставил за цел да има 100 процента "чист" автопарк до 2030 година.

"Познаваме проблемите, но все още нямаме решения за тях", твърди Пробст.

Замърсяването на въздуха е причинило смъртта на 2,7 милиона души в света през 2012 година, според данни на Световната здравна организация. Именно заради това г-жа Пекрес подчертава необходимостта "да се ускори преходът".

"Над 2000 електрически или газови автобуси ще бъдат поръчани в Ил дьo Франс до 2020 година, увери председателката на региона, обявявайки края на поръчките на хибридни превозни средства.