Повече от 200 представители на свръхбогатия елит призоваваха правителствата по света да ги обложат с данъци, за да помогнат на милиарди хора, които изпитват затруднения заради кризата в цената на живота, съобщи британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Групата от 205 милионери и милиардери, сред които наследницата на "Дисни" Абигейл Дисни и актьорът Марк Ръфало, призова световните лидери и ръководители на компании, които се събират в Давос за Световния икономически форум (СИФ), спешно да въведат данъци върху богатството, за да помогнат за справянето с "крайното неравенство".

"Настоящата липса на действия е сериозно обезпокоителна. Срещата на "световния елит" в Давос, на която се обсъжда "сътрудничеството в един фрагментиран свят", е безсмислена, ако не се говори за основната причина за разделението", казват те в отворено писмо, публикувано днес.

"Защитата на демокрацията и изграждането на сътрудничество изискват действия за изграждане на по-справедливи икономики още сега - това не е проблем, който може да бъде оставен за решаване от нашите деца. Сега е моментът да се справим с екстремното богатство; сега е моментът да обложим с данък ултрабогатите", пише още в писмото.

Подписалите споразумението свръхбогати хора, които се определят като "патриотични милионери", предупреждават, че бездействието може да доведе до катастрофа.

Нови изследвания показват, че почти две трети от новосъздаденото богатство, натрупано от началото на пандемията, са отишли при най-богатия 1% от обществото, посочва "Гардиън". Благотворителната организация "Оксфам" е установила, че до края на 2021 г. най-заможните са натрупали 26 трилиона долара ново богатство. Това представлява 63% от общото новосъздадено богатство, а останалата част е за останалите 99% от хората.

По данни на "Оксфам" за първи път от четвърт век насам нарастването на крайното богатство е било съпроводено с увеличаване на крайната бедност. Според организацията данък в размер до 5% върху мултимилионерите и милиардерите в света би могъл да събере 1,7 трилиона долара годишно, което би било достатъчно, за да се извадят 2 милиарда души от бедност и да се финансира световен план за премахване на глада.