Две комисии на Европейския парламент, които надзирават отношенията с Великобритания, гласуваха днес с огромно мнозинство в подкрепа на споразумението за търговия и сътрудничество между Европейския съюз и Обединеното кралство, проправяйки пътя за окончателно ратифициране на сделката, предаде Ройтерс.

Комисиите за външни отношения и търговия одобриха споразумението със 108 гласа "за", един "против" и четирима "въздържал се", заяви ЕП.

Все още остава пълният състав на парламента да даде своето одобрение за сделката, постигната през декември. Ясно е, че споразумението ще бъде подкрепено с мнозинство. Не толкова ясно е обаче дали парламентът ще гласува.

Депутатите прекратиха процеса на гласуване през март като протест срещу британските едностранни промени в търговските договорености за Северна Ирландия, което според Брюксел нарушава условията на сделката за Брекзит.

ЕП има възможност да гласува до края на април, но казва, че иска да види напредък в прилагането от Великобритания на споразумението за излизане от ЕС и протокола за Ирландия и Северна Ирландия.

Ако парламентът не гласува този месец, а временното приложение на сделката не бъде удължено, тогава търговското споразумение ще спре да се прилага, оставяйки Великобритания и ЕС да търгуват според условията на Световната търговска организация (СТО) за митата и квотите.