Пратките от Великобритания за ЕС ще подлежат на мита от началото на новата година, предупредиха Британските пощи, предаде ДПА.

От 1 януари хората във Великобритания ще трябва да добавят митническа декларация към тяхната пратка*. Пощите посъветваха британските клиенти да последват тези указания още от днес, за да бъдат избегнати закъснения на пратките.

"Клиентите, пращащи колети от Англия, Шотландия и Уелс ще трябва да прикрепят митническа декларация към пратките с подаръци или стоки, изпращани зад граница, в това число и за дестинации от ЕС", се казва в съобщението на пощите. Митнически декларации не трябва да се попълват, когато става дума за изпращане на писмо, картичка или документ от Великобритания до страна от ЕС.

По данни на Британските пощи 45 процента от международните колети, изпращани от Великобритания, са за ЕС.

Как стои въпросът с пратките от Северна Ирландия

Митническите декларации не са необходими за стоки, изпращани от Северна Ирландия за дестинации в ЕС. Това е по силата на Протокола за Северна Ирландия, договорен между Лондон и Брюксел, за да се гарантира, че няма да има граница на остров Ирландия.

Протоколът гласи, че Северна Ирландия де факто ще продължава да спазва правилата на европейския митнически съюз и на единния пазар след края на преходния период след Брекзит, изтичащ на 31 декември.

*Митническата декларация е акт, с който дадено лице посочва своето желание да включи дадени стоки в една от митническите процедури, които представляват основание за започване на митнически процеси, като например изчисляване на мито.